SANEPID ostrzega! Salmonella w mięsie z popularnego dyskontu!

  • Post category:Polska

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wycofanie jednej partii produktów: świeża ćwiartka kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.

Reklama

Reklama

W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów :

Nazwa produktu Numer partii Termin przydatności do spożycia Zdjęcie
Świeża Ćwiartka Vacum 215622 10.04.2022
Świeży filet z piersi kurczaka map 215622 11.04.2022

 

Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.

Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.