Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych.
Reklama
Reklama
Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.
5 KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI
1. UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
2. ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ
- oddzielaj mięso surowe, drób, owoce morza od innej żywności
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu
i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia - magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak by nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową i już ugotowaną
3. GOTUJ DOKŁADNIE
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, by zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70oC. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również do temperatury powyżej 70oC
4. UTRZYMUJ ŻYWNOŚĆ W ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż 2 godziny
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5oC)
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60oC) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją
w lodówce - nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
5. UŻYWAJ BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI
- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, by była bezpieczna,
np. pasteryzowane mleko - myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- nie jedz żywności, która jest przeterminowana