Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. „Pieczarki marynowane całe KRISTER”, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.
Reklama
Reklama
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g
Producent: Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska