Uwaga! Salmonella w papryce. GIS wycofuje produkt

  • Post category:Polska

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Reklama

Reklama

Fot. GIS

Zagrożenie:

W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny