Chcesz uniknąć zakażenia? Garść ważnych informacji o żywności

  • Post category:Polska

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych.

Reklama

Reklama

Fot. PIxabay

 

Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia,  w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.

5 KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

1. UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i  podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

2. ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ

  • oddzielaj mięso surowe, drób, owoce morza od innej żywności
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu
    i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak by nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową i już ugotowaną

3. GOTUJ DOKŁADNIE

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, by zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70oC. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również do temperatury powyżej 70oC

 4. UTRZYMUJ ŻYWNOŚĆ W ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE

  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż 2 godziny
  • wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5oC)
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60oC) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją
    w lodówce
  • nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

5. UŻYWAJ BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI

  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • wybieraj żywność, która została przygotowana tak, by była bezpieczna,
    np. pasteryzowane mleko
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • nie jedz żywności, która jest przeterminowana