Węgierska kukurydza zakażona bakterią listeria monocytogenes trafiła do obrotu w Europie. Powoduje biegunkę i wymioty, a nawet śmierć. Zmarło już 9 osób.
Reklama
Reklama
Na listerię po spożyciu kukurydzy zachorowało 47 osób. Dziewięć z nich zmarło.
Do zakażeń dochodziło przez dłuższy czas, bo już od 2015 roku. Do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
W tym ostatnim kraju urząd Food Standards Agency opublikowało listę produktów do których mogła trafić kukurydza. Są na niej produkty popularnych sieci handlowych m.in. Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Tesco i Waitrose.
Węgierski odpowiednik naszej GIS-u, zakazał już jednemu z producentów wprowadzania kukurydzy do obrotu. Urząd zaleca gotowanie wszystkich produktów z kukurydzy, nawet tych, których teoretycznie nie poddaje się obróbce np. kukurydzę z puszki.